10%

av 7 åriga barn har problem med att sova torrt hela natten [1]

44%

risk att ett barn blir sängvätare om ena föräldern varit det [2]

70%

av sängvätande barn är pojkar, 30% är flickor [3]

Urinens funktion

Människokroppen består till 60% av vatten. Det är därför bara naturligt att vi behöver dricka en del vätska under dagen, eftersom vi hela tiden blir av med vätska som svett, i utandningen och som urin.

Hur mycket vätska vi behöver beror naturligtvis på hur mycket vi väger och på dagens aktiviteter, men ett barn på 6 år bör dricka minst 1 liter vätska om dagen (beroende på aktivitet).

När vi kissar är det delvis för att bli av med en vätska som kroppen inte behöver. Dricker vi mycket, kissar vi mycket. Men urinen är samtidigt en del av kroppens eget rengöringssystem.

Från vatten till urin

När vi dricker ett glas vatten sväljer vi det, varefter första stopp är magen. Här sker den första nedbrytningen av den mat och dryck vi intar. Magens innehåll, inklusive vattnet, går sedan ut i tarmen, där blodbanorna tar upp vätskan som transporteras vidare till njurarna. De suger upp vätskan och ser till att nödvändiga ämnen blir kvar i kroppen medan slaggprodukterna åker ut med urinen så att kroppens miljö är i balans. Hos en normal vuxen människa filtrerar njurarna cirka 180 liter vätska per dygn. Urinen transporteras från njurarna via urinvägarna till blåsan. När blåsan är full känner vi automatiskt ett behov av att kissa. Skiss över urinvägarna: